31 Mayıs 2014 Cumartesi

Moonrise Kingdom


Orjinal Adı: “Moonrise Kingdom"
Yapımcı Ülke (Country): ABD
Yapım Yılı ve Gösterim Tarihi: 2012 - 25 Mayıs 2012
Türü: Komedi , Romantik , Dram
Yönetmen: Wes Anderson
Senarist: Wes Anderson, Roman Coppola
Başrollerde: Bruce Willis, Edward Norton, Bill Murray, Frances McDormand Tilda Swinton, Jason Schwartzman, Bob Balaban
Süresi: 94 dakika
IMDB Puanı: 7.8
Benim Puanım: 9.5

"That sounds like poetry. Poems don't always have to rhyme, you know. They're just supposed to be creative."
Üzgün olduğum zamanlarda hayata Wes Anderson filmlerindeki gibi bakmak istiyorum. Onlara bakar gibi, çünkü izlediğinizde sanki önünüzde çeşit çeşit cupcakelerin olduğu bir dükkana girmiş gibi hissediyorsunuz, ya da renkleri birbirinden güzel dondurma çeşitlerinin olduğu. Başka bir evrenin kapılarını aralıyor ve pastel renklerin muhteşem uyumu içinde, bir hikayeye tanık oluyorsunuz, dokusuyla, bütünlüğüyle.

Güneş sarısı, krem rengi, cam yeşili, toz pembesi, bebek mavisi adeta gel ve beni ye diye çağıran kareler! Wes Anderson filmlerinde zamanından önce büyüyen karakterler, olgunlaşan karakterler karşılıyor bizi, olgunlaşsalar bir bir yanları hep çocuk kalan karakterler. Ve sanırım benim en çok sevdiğim yanı da bu. Onun filmlerini izlediğiniz zaman, anında o filmin ona ait olduğunu anlıyorsunuz. Farklı bir dili var. Akıcı kareler ve akılda kalıcı kareler. Ve olmazsa olmazı Bill Murray filmlerinde bizi karşılıyor Wes'in.

Moonrise Kingdom, başka birinin yapımı olsa illegal bir sonuç ortaya çıkardı eminim, oysa Wes Anderson, büyülü bir çocuk aşkına dönüştürüyor filmi. 1965 yılında, New Penzance isimli bir adada, 12 yaşındaki Sam Shakusky karşılıyor bizi. Bir izci kampına katılıyor ve ardından kamptan kaçıyor. Suzy Bishop, yine 12 yaşında, aynı adada ailesi ile birlikte yaşayan bir kız. Sam'in birlikte kaçtığı ve aşık olduğu kız. Absürt komedinin yer yer takip ettiği filmin her karesi ayrı bir altın parça. Sanki birisinin yeri değişse ya da kalksa tüm film bozulacakmışçasına değerli. Sanırım diğer film önerilerim gibi bunu yazmayacağım çünkü spoiler vereceğimden korkuyorum. Ancak konuyu az çok anlamışsınızdır yukarıda, 12 yaşında iki çocuk birlikte kaçıp, birbirine aşık oluyor, cinselliği ve evliliği öğreniyor ve tüm ada onların peşine düşüyor.

Aşkın yaşı olmaz.

Suzy: We're in love. We just want to be together. What's wrong with that?

Laura Bishop: We women are more emotional...
Suzy: I hate you.
Laura Bishop: Don't say "hate".
Suzy: Why not? I mean it.
Laura Bishop: You think you mean it, in this moment. You're trying to hurt me.
Suzy: Exactly.

Sam: Watch out for turtles. They'll bite you if you put your fingers in their mouths.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlar