23 Mart 2017 Perşembe

Merhaba Dünyalı (Martian Child)

Herkes gibi olmak iyi bir şey mi? -Dennis

 Yıllar sonra yine denk geldim bu harika filme ve sanki ilk kez izliyormuş gibi zevk aldım her dakikasından. Evet, bir film önerisi bölümde daha yine buradayım. Bir önceki önerilerimi okuyup, filmleri izleyen ve çok seven birçok kişiden mesaj aldım ve bu önerileri daha sık yapmamı söylediler. Ben de hazır bu mükemmel filmi tekrar izlemişken sizlere de önermek istedim. Yazının devamı film için spoiler içerebilir, o yüzden okumayı burada bırakıp filmi izleyip tekrar gelebilirsiniz, pişman olmayacaksınız.

2007 yapımı olan Martian Child (Merhaba Dünyalı) ailesi tarafından terk edilen bir çocuğun, tekrar terk edilmekten korkması sonucu dünyayı nasıl anlamaya çalıştığını, ona karşı nasıl gibi bir savunma kalkanı oluşturabileceğini anlatan bir film. Dennis, diğer çocuklardan biraz farklı. Ailesi tarafından küçük yaşta terk edilen Dennis, kendisinin bir Marslı olduğuna inanıyor. Yetimhanede gününün tamamını bir karton kutu içerisinde geçirip, beline uçmasını engellemek için bir ağırlık kemeri takıyor. Diğer çocuklarla da konuşmuyor. 

David ise eşini yakın zamanda kaybetmiş bir bilim kurgu yazarı. Ve hayat, David ile Dennis'i bir noktada birleştiriyor. 

Çocuklar dünyaya yeni gelmiş birer uzaylı gibi aslında. Meraklı, öğrenmeye aç ve sürekli çevrelerini gözlemleyerek, yapılanları, olanları kopyalayarak uyum sağlamaya çalışıyorlar. Dennis ise gerçekten uzaylı olduğunu düşünüyor. Ailesinin onu terk etmiş olmasını kabullenmeyerek kendine böyle bir hikaye oluşturan Dennis için filmi izlemeye devam ettikçe acaba gerçekten bir uzaylı olup olmadığını sorguluyor insan.


Farklılıkların, nasıl diğer insanlar tarafından, toplum tarafından bastırılmaya çalıştığını izliyoruz filmde. Bulunduğu ortama uyum sağlamaya çalışmanın, kendin olarak insanlara benliğini kabul ettirmenin ne kadar zor olduğunu izliyoruz. Ama ne olursa olsun asla ama asla ama asla asla asla asla ama asla pes etmemelisin. Eğer pes etmezsen ve insanlara olduğun kişiyi anlatmaya çalışırsan zamanla sen de toplumda kendine bir yer bulabilirsin. Dennis bunu başarıyor. Bir insan olmanın ne demek olduğunu öğreniyor zamanlar. Ve insanlara bir uzaylının nasıl sevileceğini...

Kimi zaman fazlasıyla duygulandığım, kimi zaman gülmekten karnıma ağrılar giren bu filmi mutlaka izlemenizi öneriyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumlar